Diplomski rad Kristijana Kunšteka (27. srpanj 2010. godine)

Kristijan Kunštek jučer je diplomirao na Fakultetu za fiziku (PMF), smjer profesor fizike i informatike. Ja sam mu bio mentor, a tema njegovog rada bila je "Reprezentacija učinka kompleksnih optičkih elemenata metodom praćenja zraka". Radi se o primjeni PovRay-a za naprednu vizualizaciju efekata leća i zrcala. Kristijan je svoj diplomski lijepo napravio i komisija je njime bila vrlo zadovoljna. Meni je diplomski važan jer povezuje moj hobi i moju profesiju (kao što ja to redovito radim), a drago mi je i što se Kristijanu cijela priča dopala. Uz njegovo dopuštenje >> OVDJE postavljam PDF file njegovog rada (18 MB). Ispod navodim neke od zanimljivijih slika/simulacija iz diplomskog rada.

CSG koncept i bikonveksna leća

Gornja slika prikazuje primjenu CSG koncepta (constructive solid geometry) za izgradnju bikonveksne leće

simulacija bikonveksne leće
boca puna vode kao leća

Gornja slika prikazuje kako se efekti leća vide u svakodnevnom životu. Lijeva strana prikazuje fotografiju boce pune vode, a desna simulaciju istog efekta u PovRayu. Zanimljivo.

konkavno zrcalo

Gornja slika prikazuje konkavno zrcalo. Slika je obrnuta.

wada s četiri kuglice

I na kraju, efekt mnogostrukih refleksija u četiri konveksna zrcala (tzv. wada efekt). Cijeli diplomski rad K. Kunšteka u PDF formatu možete downloadirati OVDJE (18 MB).

Zadnji put osvježeno: 28. srpnja 2010. godine