Molekularna biofizika (26./27. srpnja 2012. godine)

Upravo sjedim ispod projekcijskog platna u predavaonici I Instituta za fiziku. Ispred mene je troje studenata koji rješavaju tri zadatka koja sam prije nekoliko dana pripremio za pismeni ispit. Mislim da zadaci nisu teški i da bi ih svatko tko je barem preletio kroz predavanja morao riješiti.

Finale je to moje prve godine vođenja kolegija "Molekularna biofizika" na poslijediplomskom studiju biofizike na Fakultetu za fiziku Sveučilišta u Zagrebu. Sutra još samo usmeni dio ispita, a onda odmor. Kolegij mi je oduzeo više vremena nego što sam planirao, ali nije mi žao. Imam dojam da je bilo neke koristi od svega toga.

Ramachandran plot

Kad sam se ja počinjao interesirati za biološke probleme prije 7-8 godina shvatio sam da (i) ne znam ni približno dovoljno biologije te (ii) da moram unaprijediti znanje statističke fizike i termodinamike. Proveo sam nekoliko godina stječući znanja koja mi nedostaju, a i svoj postdoktorski studij u Ljubljani, s Rudijem Podgornikom, posvetio sam tom cilju.

Nakon cijelog tog dugogodišnjeg procesa, za koji ne mogu vjerovati kako je brzo proletio, postalo mi je prilično jasno što jednom fizičaru treba da se s helija, ksenona i željeza prebaci na proteine i DNA. Na našem se studiju fizike daje značajan naglasak na fiziku čvrstog stanja pa sam to iskoristio kao polazište za obrazovanje naših studenata u biofizičkom usmjerenju.

DNA twist

Koliko mi je to uspjelo, procijenite sami i >> downloadirajte prvu verziju skripte "Molekularna biofizika" koja je nastala nakon ovogodišnje serije predavanja. U skriptu nisam stigao ukjučiti sve što sam htio pa će to ostati kao zadatak za iduće godine predavanja, ako ih bude.

Skripta je vjerojatno puna grešaka, a pogotovo tipfelera pa uzmite i to u obzir dok je čitate. U vremenu koje dolazi namjeravam je stalno dotjerivati pa će se bolje verzije moći downloadirati kasnije. Zahvaljujem dipl. ing. Idi Delač Marion i dipl. ing. Danijelu Grgičinu za sve propuste i nedostatke na koje su me upozorili.

Kritična micelarna koncentracija

Downloadirajte trenutnu verziju skripte "Molekularna biofizika" >> OVDJE.

Zadnji put osvježeno: 27. srpnja 2012. godine