Virusi: matematički ubojiti (20. kolovoza 2014. godine)

13. kolovoza 2014. godine održao sam predavanje "Virusi: matematički ubojiti". Predavanje je započelo u 20:30 kao zadnja točka na dnevnom programu ljetnog kampa mladih matematičara u organizaciji udruge Mladi nadareni matematičari „Marin Getaldić“. Ljetni kamp se održavao u Pazinskom kolegiju u Pazinu, tako da već drugi put ove godine odlazim u Pazin da održim popularno predavanje - u ožujku sam bio na >> Istrakonu.

Predavanje možete poslušati u prozoru iznad (stream s YouTubea). Da vidite sve detalje slajdova, kliknite na ikonicu za postavke videa (zupčanik), odaberite najveću rezoluciju (720 p) te odaberite prikaz u full screen modu (ikonica pored teksta YouTube) jer je video prenesen u HD rezoluciji.

Pazinski kolegij, mladi matematičari

Predavanje je održano pred pedesetak polaznika kampa (iznad), a kako se radilo o mladim matematičarima, pokušao sam iz svog istraživanja izdvojiti dijelove koji bi im mogli biti zanimljivi. Stoga se ovo predavanje uglavnom bavilo geometrijom i strukturom virusa, problemima popločavanja sfere i cilindra, gustim pakiranjima ... Pored stvari o kojima uobičajeno govorim kad govorim o simetriji ikozaedarskih virusa (Caspar-Klug princip kvazi-ekvivalencije), ovaj put sam dodao i malo "šećera" pa sam govorio i o Eulerovom teoremu (formuli) o poliedrima (ispod).

Eulerov teorem o poliedrima 1
Eulerov teorem o poliedrima 2

Također sam govorio o još neobjavljenim stvarima kojima se bavim već neko vrijeme - radi se o problemima pakiranja DNA u virusima. Tu sam temu pokušao približiti slušateljima primjerom iz svakodnevice - šparnim žaruljama. Kod njih se radi o problemu "pakiranja" duge, fluorescentne cijevi na mali prostor. Mogli bismo zamisliti da se radi o pakiranju i "gužvanju" cijevi recimo u unutrašnjosti cilindra. Zanimljivo, danas na tržištu postoje barem dva načina na koji je ovaj problem riješen. Jedan je prikazan na slici ispod ...

Šparna žarulja 1

... a evo i drugog (ispod) koji ima spiralni "feel".

Šparna žarulja 2

A onda sam to povezao sa svojim rezultatima koji se odnose na pakiranje "DNA" (elastičnog užeta / cijevi) u "cilindru" (ispod). O ovim aspektima virusne energetike i strukture nisam mnogo govorio u svojim dosadašnjim popularnim predavanjima.

Elastično uže u cilindru

Dok sam montirao predavanje, dobro sam se nasmijao. Bilo je tu svega, od rasprave o tome šta je matematika preko ebole, funkcioniranja imunog sustava ("tko preživi preživi"), uskrsavanja drevnih retrovirusa iz naše DNA pa sve do pjevušenja >> "In the year 2525" Zagera i Evansa. Nadam se da su se moji slušatelji zabavili barem napola koliko i ja.

Zadnji put osvježeno: 20. kolovoza 2014. godine